MİTOLOJİ SERİSİ -1

                                                               MİTOLOJİ

  Merhaba, bugün size hemen herkesin üstünde az çok bir bilgisi olduğu  bir konu olan mitolojiden bahsedecem. Niye peki mitoloji diyecek olursak da mitolojik ögeler  ne zaman okusam beni
heyecanlandırır.Türk mitolojik hikayelerindeki bozkurt, demir dağın eritilmesi... Yunan mitolojisindeki herkülün maceraları ,perseusun maceralar....Sümer mitolojisindeki  gılgamışın ölümsüzlük iksirini araması ...ve daha niceleri . Bunları okurken kendimi oradaki kahramanın yerine koyup sihirli bir dünyada canavarlarla savaşırken buluyordum okuyunca. Yazıya geçmeden önce serinin nasıl olacağı hakkında şunu söyleyeyim .Öncelikle Türk Mitolojisi sonra da sırasıyla Yunan ve Roma Mitolojilerinden bahsedeceğim.Umarım seriden keyif alırsınız.


Mitoloji kelimesi Yunanca 'mithos' ve 'logos' kelimelerinin birleşiminden meydana gelir . Söylence bilimi olarak Türkçe karşılığıdır diyebiliriz.Kelime sözlükte ''Bir din veya bir halkın kültüründe kahramanlar ,evren ve insan yaratılışına dair tüm sözlü ve yazılı efsane birikiminin ve bu efsanelerin doğuşlarını ,anlamlarını yorumlayıp ,inceleyen ve sınıflandıran çalışmalar bütünüdür.''şeklinde açıklanmaktadır. Mitolojiler daha çok ;tanrıları , kahramanları kendine konu olarak seçmiştir. Birçok mitolojide konu bir ülkenin veya devletin kuruluşu ve açıklanması muhtemel olmayan doğa olaylarıdır.Genel olarak bir şeyin nasıl yaratılıdığı veya nasıl meydana geldiği konularını içerir. O dönemde toplumun yaşadığı sosyal -siyasi ve ekonomik durumu analiz etmemizde bize yardımcı olur.

Akademisyen yazar ve nadir Türk mitologlardan Yaşar Çoruhlu mitolojiyi şöyle tanımlar.''Gelecekteki düşüncelerin esin kaynağıdır mitler. Dinler , felsefe ,sanat ,düşler mitlerin büyülü kazanında pişer. Başta inançlara etkileşimin etkileşimin sonuçlarını ,büyük tarihsel olayların imgelere yansımasını ölüm ,doğum gibi temel yaşamsal deneyimlerin insanın kendine ve dünyaya ilişkin tasarımlarında nasıl dalgalandığını ...Bütün bunları mtoloji olmadan anlayamazdık .''Günümüzde felsefenin, edebiyatın, sanatın bilimin temelini pek çok kişi mtolojiye dayandırır. Bizlerin bugün genellikle hikaye olarak dinlediği mitoloji eski çağlarda yaşayan insanların ''Ben kimim?Yaşamın amacı ne ?Yaşam nasıl başladı ?Yaşadığım yer neresidir ve kainat nasıl bir şeydir? Kainatın özü nedir?'' gibi sorularına  cevap aramasıdır.
İskandinav mitolojisinin buna cevabı şimşeklere hükmeden Thorla  hilebaz Loki arasındaki mücadelenin insana yansıması olarak cevap verirken Yunan /Roma mitolojisi ise Zeus/Jüpiter önderliğindeki tanrıların çekişmesini ele alır.
Mitoloji günümüze edebiyatı ve pek çok sanat dalını esinleyen bilimde kimi şeyleri icat ettirme isteği uyandıran ,etnografik araştırmalarda bakılması gerekli olan ve ''bilim'' den daha eski olmasına rağmen bir bilim dalı olarak nitelen yazılı ve sözlü eserler topluluğudur. *


Yazar : Pars












* Yazıyı hazırlarken kaynak olarak Ahmet Demir'in 'Dünya Mitolojisi ' adlı kitabını kaynak olarak kullandım .





















Yorumlar